Pages

AHLI KUMPULAN

Nor Sharmila bt. Shaari (PPG/20622/11)

Ruslina bt. Senawi (PPG/20619/11)

Zarina bt. Ramli (PPG/20618/11)

Noor Hayati bt. Omar (PPG/20615/11)

Suhearnieza bt. Sabdi (PPG/20621/11)


 ___________________________________________________

Rancangan Pengajaran

Komponen             : Sains Dan Teknologi
Kelas                    : Prasekolah Santan
Tarikh                   : 25.05.2011
Masa                    : 8.30-9.30 pagi
Bilangan Pelajar     : 25 Orang
Tema                    :Alam Bahan
Sub Tema              : Makanan
Kemahiran             :
  1. 3.2.3 Mengenal jenis makanan yang berkhasiat dan tidak berkhasiat.
  2. 3.2.5 Menyatakan jenis makanan yang sesuai mengikut waktu makan. 
  3. 4.2.7 Menyalin perkataan dengan cara yang betul
Pengetahuan  Sedia Ada : Murid telah mengenali jenis - jenis makanan .
                                   : Pada akhir  pelajaran murid dapat :
  1. Membezakan makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat dengan betul.
  2. Menamakan jenis - jenis makan dengan betul
  3. Menyatakan jenis mengikut waktu makan dengan betul
  4. Mengeja nama makanan dengan betul.

Kemahiran Berfikir(KB)         : Menjana idea membanding beza.
Penerapan Nilai                   : Bersyukur , Bekerjasama
Bahan Bantu Mengajar (BBM): Kad gambar makanan, kad perkataan,
                                         jenis-jenis makanan,lagu kanak - kanak.
         

Set Induksi (5 minit)

* Guru menayangkan klip video 'doa makan' dan minta murid menyanyi mengikut lagu berkenaan.
* Guru bersoal jawab dengan murid tentang jenis-jenis makanan kegemaran  mereka.
* Guru bertanya jenis makanan yang diambil pada waktu:
a.Sarapan pagi
b.Makanan tengah hari
c.Minum petang 

 Penyampaian (40 minit) 

 *Guru menunjuk gambar-gambar makanan
 * Murid menamakan makanan tersebut
 * Murid secara rawak menyatakan makanan yang digemari berdasarkan gambat-gambar yang diberi
  
  Langkah 2 (10 minit)

*Guru menerangkan jenis-jenis makanan berkhasiat dan tidak berkahasiat .
  * Guru menunjukkan contoh gambar makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat
  * Latihan-murid menandakan jawapan yang betul bedasarkan gambar-gambar yang diberi.
  
Langkah 3 (15 minit)

 * Guru menunjukkan gambar jenis makanan mengikut waktu makan yang betul
 * Guru menerangkan tentang gambar - gambar tersebut
 * Guru bersoal jawab tentang jenis makanan dan waktu sepatutnya makanan tersebut diambil
 * Latihan-murid mengelaskan gambar mengikut masa makan yang betul.
  
Langkah 4 (15 minit)

* Guru membuat rumusan dengan bertanya soalan dan mengigatkan murid supaya makan makanan brkahasiat untuk menjaga kesihatan.
 * Mendengar lagu kanak - kanak.


0 comments:

Post a Comment